Was als Fastenspeise gilt, unterliegt religiösen Regeln. Manche Genussmittel und vor allem Fleisch gelten in der katholischen Kirche nicht als Fastenspeise.
Wat als vastenspijs geldt, is onderworpen aan religieuze regels. Sommige genotmiddelen en vooral vlees gelden in de katholieke kerk niet als vastenspijs.
„Aus Ergebenheit für seinen Orden aß er nur Fastenspeisen, und das Öl war schlecht.“
"Uit toewijding voor zijn orde at hij alleen vastenspijzen, en de olie was slecht."