Bevorzugt sucht die Krickente an Uferzonen nach Futter.
De wintertaling zoekt bij voorkeur in oeverzones naar voedsel.
Die Krickente, einst die zweithäufigste Schwimmente in Österreich, ist mit weniger als 100 Brutpaaren stark gefährdet und wurde von Birdlife zum Vogel des Jahres 2025 ernannt.
De wintertaling, ooit de op een na talrijkste zwemeend in Oostenrijk, is met minder dan 100 broedparen sterk bedreigd en door Birdlife tot vogel van het jaar 2025 benoemd.